OMA TAIDE

 Pahvista tekemäni hainevä asfaltin urassa Käpylässä.

Pahvista tekemäni hainevä asfaltin urassa Käpylässä.

OLEN HAVAINNOIJA. Minulle on ominaista tarkkailla ympäristöä tarkasti ja tallentaa näkyjä kuvasarjoiksi. Kuvasarjoja olen julkaissut netissä, näyttelyissä ja muutamissa kuvakirjoissa jo vuosia. Kesällä 2015 aloitin tämän sivuston ja aloin kerätä tuoretta sarjaa päiväkirjamaisesti kuvablogin muotoon. Blogiini tallennan  spontaaneja ja nopeasti sinne tallennettuja näkyjä. Puhelimella näppäistyt kuvat saavat mielessäni jonkun muun asian hahmon ja merkityksen. Tämä liittyy läheisesti pareidolian käsitteeseen jossa satunnaiset ja epämääräiset aistihavainnot saavat merkityksen vertaa esimerkiksi kasvojen näkeminen jossain elottomassa. 

Uusin silmin katsomalla ja tarkemmin ympäristöä havainnoimalla olemisesta tulee rikkaampaa ja virikkeellisempää. Näyistäni saattaa kummuta uusia ideoita ja välillä toteutan muiden ihmeteltäväksi myös pieniä interventioita kaupunkitilaan. Tahdon opettajan työssänikin kannustaa ympäristön tarkkailuun.

Teosten keskeisiä elementtejä ovat yllättävyys, huumori, absurdius, lämpö ja sattuma.

Omassa taiteellisessa työskentelyssäni kohtaa usein luonto ja urbaani elämäntapa. Teosten keskeisiä elementtejä ovat yllättävyys, huumori, absurdius, lämpö ja sattuma. Teoksissa yhdistyvät yllättävät, keskenään ristiriitaisetkin elementit, ja ne saavat katsojan näkemään tutut asiat toisin. Viime aikoina monissa teoksissani tai teosaihioissa olen muokannut jotain olemassaolevaa toiseksi tai käyttänyt sähköä hyväkseni eri tavoin. Teoksessani Linnunpönttöelämää esimerkiksi yhdistän toisiinsa kuulumattomia elementtejä. Olen sähköistänyt sarjan linnunpönttöjä aurinkopaneelein ja luon niillä illuusion pöntöissä asuvista urbaaneista eläjistä. Pöntöt toimivat itsenäisesti niin, että päivisin ne latautuvat ja iltaisin niihin syttyy valo hämärän laskeuduttua. Pöntöt on alkujaan tarkoitettu satunnaisiin puihin ohikulkijoita pimeään aikaan ihmetyttämään ilman selityksiä. Sarja on myös esiintynyt jo kolme kertaa näyttelykontekstissa. Tällä hetkellä kuusi pönttöäni on puissa Tampereen Kirjastonpuistossa Tampere Biennalen ohjelmistoon kuuluvassa äänitaidenäyttelyssä. Puistossa vuorovaikuttavat valoteokseni ja Esa Kotilaisen Sähkölintupuisto-ääniteos.

Oma taiteellinen työni antaa minulle virikkeitä ja vahvistaa taideopettajan identiteettiäni.

 Pönttöjä  LARU15 Human Era  - Nordic Environmental Art Exhibitionissa Lauttasaaressa alkusyksystä 2015. (Kuva: Otto Santala)

Pönttöjä LARU15 Human Era - Nordic Environmental Art Exhibitionissa Lauttasaaressa alkusyksystä 2015. (Kuva: Otto Santala)

VALITTUJA NÄKYMIÄ BLOGISTANI: