Back to All Events

LARU15 HUMAN ERA - Nordic Environmental Art Exhibition in Helsinki, Finland


  • Särkiniementie Helsinki, 00210 Finland (map)

Osallistun työlläni LARU15 Human Era – Nordic Environmental Art Exhibition -näyttelyyn joka järjestetään Lauttasaaressa Helsingissä 30.8.–4.10.2015. Avajaiset ovat 29.8.2015.


Kuka järjestää 

LARU15 Human Era – Nordic Environmental Art Exhibition on kansainvälinen ympäristötaideprojekti luonnonsuojellulla Helsingin Lauttasaaren ranta-alueella. Tapahtuman järjestää taiteilijalähtöinen ja voittoa tavoittelematon helsinkiläinen yhdistys Taideyhdistys LARU ART ry, joka on toiminut vuodesta 2005 alkaen Helsingissä tuottaen kansainvälisiä ympäristötaidetapahtumia. Mediataide ja performanssi ovat olleet tapahtumissa aina vahvasti esillä. Vuonna 2015 yhdistys täyttää kymmenen vuotta ja järjestää juhlavuoden kunniaksi pohjoismaisen teoshaun.

Näyttelyyn on kutsuttu kuvanveistäjä Kaisu Koivisto (Suomi), performanssitaiteilija Sofia Hultin (Ruotsi), kuvataiteilija Benedicte Clementsen (Norja) ja kuvataiteilija Osk Vilhjalmsdottir (Islanti).

Teema

Näyttelyn teema Human Era – Ihmisen aika pyrkii laajentamaan ihmisen, rakennetun ympäristön ja luonnon moniulotteista suhdetta. Elämäämme aikakautta voidaan perustellusti kutsua ihmisen ajaksi. Ihminen muokkaa toiminnallaan maapalloa luonnonvoimiin verrattavalla tavalla. Mikä on yksilön suhde ja vastuu maailman muokkaajana verrattuna koko lajin voimaan?

----

Organiser
LARU15 Human Era – Nordic Environmental Art Exhibition is an international art project that takes place at an environmentally protected shoreline area in the district of Lauttasaari in Helsinki. The project is organised by LARU ART Association, an artist-driven non-profit organisation based in Helsinki. Operational since 2005, LARU ART produces international environmental art events in which media art and performance art have both featured prominently. To celebrate its first decade in 2015, LARU ART launches a call for proposals to Nordic artists and artists resident in the Nordic countries.

Invited artists include sculptor Kaisu Koivisto (Finland), performance artist Sofia Hultin (Sweden), visual artist Benedicte Clementsen (Norway) and visual artist Osk Vilhjalmsdottir (Iceland).

Theme
The theme of the exhibition, Human Era, seeks to elaborate the complex interrelations between people, the built environment and nature. Our age can with good reason be called the human era. Humanity is today impacting the earth in a way that is comparable to the forces of nature. What is the responsibility of the individual compared to the collective power of the species in the moulding of the planet?

The LARU ART exhibitions showcase art as part of the collectively perceived importance of the natural environment in Lauttasaari and the possibilities of local actors to protect the area. The tenth anniversary exhibition aims to highlight the importance of community, and the exhibition will include several participatory community artworks. Visitors to the area have always embraced the artworks as part of their cultural environment, and the autumn exhibition is a much awaited occasion.

The works will be installed on 27–28.8.2015. The opening ceremony will take place on 29.8.2015. The exhibition will be open 30.8.–4.10.2015.

http://www.laruart.com